The National Library of Georgia Home - About Library - E-Resources 
Digital Library  
dLibrary - Digital Library  [ ENG | GEO ]
Collections : დისერტაციები
Search:

Search Page »

 


Browse
» Home
» Collections
» Subjects

 

 

 

 

 

 

 

 

UID: dlib-0002-000093 

საქართველოს ხორბლის ენდემური სახეობა კოლხური ასლის (T. georgicum Dekapr.) საფუძველზე ხორბლის ახალი სასელექციო საწყისი მასალის შექმნა

Authors:მერაბიშვილი, ნოდარი
Subjects:სელექცია და მეთესლეობა;
DDC Subject:Agriculture & related technologies
Table Of Contents:შესავალი; 1. საქართველოს ხორბლის ენდემური სახეობების გამოვლენის ისტორია, გენეტიკური და სელექციური ღირებულება და მათ საფუძველზე ახალი სასელექციო საწყისი მასალის მიღების პრობლემა; 1.1. საქართველოში ხორბლის ენდემური სახეობების გამოვლენისა და სელექციის მოკლე ისტორია; 1.2. ხორბლის სელექციაში გამოყენებული ძირითადი მეთოდები და ამ კულტურის სელექციის მიმართულებები; 2. ცდის ჩატარების პირობები, კვლევის მეთოდიკა და საწყისი მასალა; 2.1. მუხრან-საგურამოს ვაკის კლიმატური და ნიადაგობრივი პირობების მოკლე მიმოხილვა; 2.2. თეთრი წყაროს რაიონის ასურეთის სელექციური მიღწევების გამოცდის სადგურის კლიმატი და ნიადაგები; 2.3. კვლევის მეთოდიკა; 3. ხორბლის ენდემური სახეობა გეორგიკუმის (T.georgicum Dek. – T.palaeo-colchicum Men)) რბილ ხორბალთან (T. aestivum L.). და დიკასთან (T.carthlicum Nevskii) შეჯვარებადობის უნარიანობა, დამტვერვის წესის და ვადის გავლენა ჰიბრიდული მარცვლების რაოდენობაზე და შეჯვარებაში მონაწილე ფორმების სელექციურობის პროცესის აქტიურობის დონეზე; 3.1. დამტვერვის სხვადასხვა წესის გავლენა განაყოფიერების აქტიურობაზე და ჰიბრიდული მარცვლების მასაზე; 3.2. სახეობათაშორისი ჰიბრიდიზაციისას დამტვერვის ვადის გავლენა განაყოფიერების აქტიურობაზე; 3.3. რეციპროკული შეჯვარების გავლენა ჰიბრიდული მარცვლის გამონასკვაზე; 3.4. ჰიბრიდული მარცვლების გამონასკვა რთული შეჯვარებისას; 4. ხორბალ გეორგიკუმის რბილ ხორბალთან და ხორბალ დიკასთან შეჯვარებით მიღებულ ჰიბრიდებში რაოდენობრივი და თვისობრივი ნიშან-თვისებების მემკვიდრეობა; 4.1. ჰიბრიდული მარცვლების (F0) მინდვრად აღმოცენების უნარიანობა; 4.2. პირველი თაობის (F1) ჰიბრიდული მცენარეების გადარჩენის უნარიანობა; 4.3. ხორბალ გეორგიკუმის რბილ ხორბალთან და ხორბალ დიკასთან შეჯვარებით მიღებულ F1-F2 თაობის ჰიბრიდებში რაოდენობრივი ნიშნების მემკვიდრეობა; 4.3.1. მცენარის სიმაღლის მემკვიდრეობა; 4.3.2. პროდუქტიული ბარტყობის მემკვიდრეობა; 4.3.3. მთავარი თავთავის სიგრძის მემკვიდრეობა; 4.3.4. მთავარ თავთავზე განვითარებული თავთუნების რაოდენობის მემკვიდრეობა; 4.3.5. მთავარ თავთავზე მარცვლების რიცხვის მემკვიდრეობა; 4.3.6. მთავარი თავთავის მარცვლის მასის მემკვიდრეობა; 4.3.7. 1000 მარცვლის მასის მემკვიდრეობა; 4.3.8. ერთი მცენარის მარცვლის მასის მემკვიდრეობა; 5. ხორბალ გეორგიკუმის რბილ ხორბალთან და ხორბალ ქართლიკუმთან შეჯვარებით მიღებული ჰიბრიდების მეორე და შემდგომ თაობებში ფორმათწარმოქმნის თავისებურებანი და სელექციისათვის საინტერესო მცენარეთა გამორჩევა; 5.1. ხორბალ გეოგიკუმის რბილი ხორბლის აბორიგენულ და სელექციურ ჯიშებთან შეჯვარებით მიღებული ჰიბრიდების მეორე და შემდგომ თაობებში ფორმათწარმოქმნის პროცესის თავისებურებანი და გამოთიშული ფორმებიდან სელექციურად საინტერესო საგვარტომო მცენარეთა გამორჩევა; 5.2. ხორბალ გეოგიკუმის ხორბალ ქართლიკუმის სახესხვაობებთან შეჯვარებით მიღებულ რეციპროკული ჰიბრიდების მეორე და შემდგომ თაო-ბებში ფორმათწარმოქმნის პროცესის თავისებურებანი და გამოთიშული ფო-რმებიდან სელექციურად საინტერესო საგვარტომო მცენარეთა გამორჩევა; 6. ხორბალ გეორგიკუმის მონაწილეობით მიღებულ მარტივ ჰიბრი-დებში ბეკკროსული შეჯვარების გამოყენების ეფექტურობის დადგენა; 7. ხორბალ გეორგიკუმის, ხორბალ ქართლიკუმის და რბილი ხორბლის აბორიგენული და სელექციური ჯიშების საფუძველზე მიღებული პერსპექტიული ხაზების შესწავლის შედეგები; 7.1. გამორჩეული ხაზების სელექციური შეფასების შედეგები; 7.2. პერსპექტიული ხაზების პროდუქტიულობის განმაპირობებელი ელემენტების შესწავლის შედეგები; 7.3. ინტენსიური ტიპის ჯიშებისათვის დამახასიათებელი ნიშნების მქონე ფორმები; 7.4. გეორგიკუმის ახალი ფორმები; 7.5. სპელტიფორმეს მსგავსი ახალი ფორმები; 7.6. ხორბალ კომპაქტუმის მსგავსი ახალი ფორმები; დასკვნები; პრაქტიკული რეკომენდაციები. გამოყენებული ლიტერატურა; დანართი.
Date of Issue:2006
Source:საქართველოს ხორბლის ენდემური სახეობა კოლხური ასლის (T. georgicum Dekapr.) საფუძველზე ხორბლის ახალი სასელექციო საწყისი მასალის შექმნა / ნ. მერაბიშვილი: დის... სოფლ. მეურ. მეცნ. დოქტ. 06.01.05 / სამეცნ. კონსულ: პეტრე ნასყიდაშვილი; საქ. სახ. სასოფლო-სამეურნეო უნივერსიტეტი., 2006-378.--ბიბლიოგრ: გვ. 289-315. UDC: 633.11:631.527.5+633.11:631.52/53+633.11(479.22)
Language:Georgian
Extent Format:378 გვ.
Created:2007-09-07
Modified:2007-12-05

 

IDObjectSizeFormat 
968დისერტაცია (ქართ) ნაწ.I  [245 გვ.]1,959KbAdobe PDF
969დისერტაცია (ქართ) ნაწ.II  [132 გვ.]1,234KbAdobe PDF

 

CopyRight © 2006
Created by David A. Mchedlishvili