The National Library of Georgia Home - About Library - E-Resources 
Digital Library  
dLibrary - Digital Library  [ ENG | GEO ]
Collections : დისერტაციები
Search:

Search Page »

 


Browse
» Home
» Collections
» Subjects

 

 

 

 

 

 

 

 

UID: dlib-0002-000109 

ვაზის ქართული გენოტიპების იდენტიფიკაციისა და ზოგიერთი ფიტოტექნიკური ღონისძიების ოპტიმიზაციის მეცნიერული საფუძვლები

Authors:ვაშაკიძე. ლარისა
Subjects:მევენახეობა;
DDC Subject:Agriculture & related technologies
Table Of Contents:სამეცნიერო-კვლევითი სამუშაოს ზოგადი დახასიათება; შესავალი ; ექსპერიმენტული ნაწილი ; a)კვლევის ობიექტი, კვლევის ჩატარების ადგილი, კვლევის მეთოდიკა: 1.კვლევის ობიექტი ; 2.კვლევის ჩატარების ადგილი; 3.კვლევის მეთოდიკა ; b)კვლევის შედეგები ; თავი I. ვაზის ქართული გენოტიპების იდენტიფიკა¬ციისათ¬ვის ტესტ-სისტემის შემუშავება; 1. ციტოლოგიური მახასიათებლები ; 1.1. უჯრედის კრიტერიუმები ; 1.2. ციტოგენეტიკა; 1.3. მემკვიდრეობის ქრომოსომული მექანიზმი ; 1.4. მიღებული შედეგების განხილვა; 2. ვაზის ქართული გენოტიპების მტვრის მარცვლის თავისებურებანი ; 2.1. პალინომორფოლოგია ; 2.2. მტვრის მარცვლის ფერტილობა; 2.3 მტვრის მარცვლის ცხოველუნარიანობა; 2.4. მიღებული შედეგების განხილვა ; 3. ვაზის ქართული გენოტიპების ფოთლის ქვედა ეპიდერმისის მორფოსტრუქტურა ; 3.1. ბაგეების რაოდენობა ფართობის ერთეულზე; 3.2. პარამეტრები, ფორმა; 3.3. ქლოროპლასტების რაოდენობა ბაგის ჩამკეტ უჯრედებში ; 3.4. მიღებული შედეგების განხილვა ; თავი II. ვაზის ქართული გენოტიპების უჯრედის კრიტერიუმების კლასტერული ანალიზი და დენდროგრამა; თავი III. ვაზის ქართული გენოტიპების იდენტიფიკაციისათვის შემუშავებული ტესტ-სისტემების პრაქტიკული რეალიზაცია ; 1. ვაზის ქართული გენოფონდიდან გამოყოფილი მაღალმოსავლიანი კლონების გამოკვლევა და მათი გამრავლების მიზანშეწონილობა; 1.1. უჯრედის ფუნქციური მახასიათებლები; 1.1.1. უჯრედის დაყოფის აქტივობა; 1.1.2. ანაფაზურ აბერაციათა სიხშირე და სპექტრი ; 1.2. მტვრის მარცვლის თავისებურებანი; 1.2.1. პალინომორფოლოგია; 1.2.2. ფერტილობა; 1.2.3. ხელოვნურ საკვებ არეზე გაღივება; 1.3. ქართული გენოტიპებისა და მათი კლონების ფოთლის ქვედა ეპიდერმისის მორფოსტრუქტურა; 1.3.1. ბაგეების რაოდენობა ფოთლის ფირფიტის ფართობის ერთეულზე (1მმ2); 1.3.2. პარამეტრები; 1.3.3. ქლოროპლასტების რაოდენობა ბაგის ჩამკეტ უჯრედებში. 1.4. ვაზის ქართული გენოტიპებისა და მისი კლონების დაფესვიანება; 1.5. მიღებული შედეგების განხილვა; 1.6. ვაზის ჯიშ გორულასა და კლონი №21-ის გენოტიპების შეფასება; 2. ვაზის ქართული გენოტიპების მდგრადობა ანთროპოგენური ფაქტორების მიმართ. 2.1. მძიმე მეტალების გავლენა მერისტემული უჯრედების ფუნქციურ მახასიათებლებზე; 2.2. უჯრედის დაყოფის აქტივობა ; 2.3. ანაფაზურ აბერაციათა სიხშირე და სპექტრი; 2.4. მტვრის მარცვლის თავისებურებანი; 2.5. მძიმე მეტალების შემცველობა ყურძნის ტკბილსა და ღვინოში; 2.6. მიღებული შედეგების განხილვა; 3. ზოგიერთი ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერების ზემოქმედების მასტიმულირებელი ეფექტი ნერგის დაფესვიანებაზე და გენეტიკური სტაბილურობა; 3.1. ვაზისა და ყურძნის ანარჩენების გადამუშავების შედეგად სინთეზირებული ლსპ-1-ისა და ლსპ-2-ის მასტიმულირებელი გავლენა ვაზის დაფესვიანებაზე და მიღებული ნერგის იდენტურობა; 3.2. მეღვინეობის ანარჩენებიდან დამზადებული ლიგნო-პოლისაქარიდული პრეპარატის გამოცდის შედეგები; 3.3. ბიოაქტივატორ ბიორაგის გამოყენებით მიღებული ნერგის გენეტიკური იდენტურობა; 3.4. მიღებული შედეგების განხილვა . თავი IV. ვაზის ქართული გენოტიპების დამტვერვის ტიპი და ნაყოფწარმოქმნა; 1. ორსქესიანი ვაზის ჯიშების ჯვარედინი და თვითდამტვერვა, აპომოქსისი და პართენოკარპია; 2. ვაზში პოლიემბრიონიის მოვლენა; 3. ფუნქციონალურად მდედრობითი ვაზის ჯიშების თვითდამტვერვა და აპომიქსისი ; 4. მიღებული შედეგების განხილვა. თავი V. ფუნქციონალურად მდედრობითი ვაზის ჯიშებისათვის უკეთესი დამამტვერიანებელი ჯიშების შერჩევის ციტოლოგიური საფუძვლები. თავი VI. სასელექციო მასალის შემჭიდროებულ ვადაში ინდუცირების მეცნიერული საფუძვლები. 1.ინდუცირებული მუტაგენეზი ; 2.ვაზის ქართული გენოტიპების In vitro -კულტივირება და მორფოგენეზი; 2.1. ვაზის იზოლირებული ქსოვილებიდან მცენარეთა მორფოგენეზისათვის ოპტიმალური საკვები არის გამოვლენა; 2.2. ოპტიმალური ტემპერატურის, ტენიანობის, განათების ხანგრძლივობისა და ხარისხის დადგენა ; 2.3.პირველადი ქსოვილის კულტურისათვის მასალის აღების დრო და დონორი-მცენარის ასაკი; 2.4.სინჯარის კულტურის არასტერილურ პირობებში გადატანა ; 3.გენოტიპისა და საკვები არის გავლენა განუვითარებელი ჩანასახებიდან მცენარეთა რეგენერაციაზე; 4.ვაზის იზოლირებული ქსოვილების In vitro -ში კულტივირების დროს საკვებ არეში შემავალი ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებების მუტაგენური ეფექტი ; 5.მიღებული შედეგების განხილვა; დასკვნები; რეკომენდაციები; გამოქვეყნებული შრომების სია; გამოყენებული ლიტერატურა.
Date of Issue:2006
Source:ვაზის ქართული გენოტიპების იდენტიფიკაციისა და ზოგიერთი ფიტოტექნიკური ღონისძიების ოპტიმიზაციის მეცნიერული საფუძვლები / ლ.ვაშაკიძე.: დის... ს/მ მეცნ. დოქტ. 06.01.08 / მეცნ.-კონსულტ.: პ. ნასყიდაშვილი, ნ. ჩხარტიშვილი ; საქ. მებაღ., მევენახ. და მეღვინ. ინ-ტი - თბ., 2006 - 274გვ. : - - ბიბლიოგრ.: გვ. 244-274 ;UDC: 634.8(479.22)
Language:Georgian
Extent Format:301 გვ.
Created:2007-09-21
Modified:2008-04-29

 

IDObjectSizeFormat 
1035დანართი(III)  [9 გვ.]671KbAdobe PDF
1036დანართი (IV)  [24 გვ.]450KbAdobe PDF
1037დანართი (V)  [5 გვ.]173KbAdobe PDF
1038დანართი (VI)  [4 გვ.]255KbAdobe PDF
1039დანართი (VII)  [2 გვ.]98KbAdobe PDF
1400დისერტაცია (ქარ)  [301 გვ.]5,964KbAdobe PDF
1401ავტორეფერატი (რუს)  [47 გვ.]725KbAdobe PDF
1408დანართი I  [15 გვ.]4,214KbAdobe PDF
1409დანართი II  [8 გვ.]198KbAdobe PDF

 

CopyRight © 2006
Created by David A. Mchedlishvili