The National Library of Georgia Home - About Library - E-Resources 
Digital Library  
dLibrary - Digital Library  [ ENG | GEO ]
Collections : დისერტაციები
Search:

Search Page »

 


Browse
» Home
» Collections
» Subjects

 

 

 

 

 

 

 

 

UID: dlib-0002-000334 

ხორბლის ეკოლოგიურად და გეოგრაფიულად დაშორებულ ფორმათა სახეობის შიდა ჰიბრიდიზაციით ახალი სასელექციო საწყისი მასალის შექმნა

Authors:დეკანოიძე, მირიანი
Subjects:სელექცია და მეთესლეობა;
DDC Subject:Agriculture & related technologies
Table Of Contents:შესავალი; 1. საქართველოში რბილი ხორბლის ბოტანიკური და აგროეკოლოგიურიშედგენილობა, საქართველოს რბილი ხორბლის შესწავლისა და სელექციის ევოლუცია და სელექციაში გამოყენებული ძირითადი მეთოდები და მიმართულებები; 1.1. საქართველოში რბილი ხორბლის ბოტანიკური და აგროეკოლოგიური შედგენილობა; 1.2. რბილი ხორბლის ჯიშობრივი შედგენილობა საქართველოში; 1.3. საქართველოს რბილი ხორბლის სელექციური ღირებულება; 1.4. საქართველოს ხორბლის შესწავლის ისტორია და სელექციური მუშაობის ევოლუცია; 1.5. საქართველოს ხორბლის შესახებ ზოგიერთი ცნობა და მათი გენეტიკური და სელექციური ღირებულება; 1.6. ხორბლის სელექციაში გამოყენებული ძირითადი მეთოდები; 1.6.1. ხორბლის სელექციის ძირითადი მიმართულებები; 1.6.1.1. ხორბლის სელექცია პროდუქტულობის გადაღების მიმართულებით; 1.6.1.2. ხორბლის სელექცია პროდუქციის ხარისხის გადიდების მიმართულებით; 1.6.1.3. ხორბლის სელექცია სავეგეტაციო პერიოდის შემცირების მიმართულებით; 1.6.1.4. ხორბლის სელექცია ჩაწოლისადმი გამძლეობის გადიდების მიმართულებით; 1.6.1.5. ხორბლის სელექცია დაავადებებისადმი გამძლეობის მიმართულებით; 1.6.1.6. სელექციის როლი მავნებლებისა და დაავადებებისაგან სასოფლო-სამეურნეო კულტურების პროდუქტების დაცვის საქმეში; 2. მინდვრის ცდების ნიადაგურ-კლიმატური პირობების მოკლე დახასიათება და კვლევის მეთოდიკა; 2.1. მინდვრის ცდების ნიადაგურ-კლიმატური პირობების მოკლე დახასიათება; 2.1.1. მუხრანის სასწავლო-საცდელ მეურნეობაში ნიადაგური და კლიმაური პირობების მოკლე დახასიათება; 2.1.2. ასურეთის სელექციური მიღწევების გამოცდის სადგურის ნიადაგური და კლიმატური პირობების მოკლე დხასიათება; 2.2. კვლევის მეთოდიკა და აგროტექნიკა. 3. რბილი ხორბლის (T. aestivum L.) ეკოლგიურად დაშორებული ფორმების შეჯვარბადობის უნარი და სახეობასშიდა შეჯვარებისას განაყოფიერების პროცესის სელექციურობა; 3.1. რბილი ხორბლის ეკოლოგიურად დაშორებული ფორმების შეჯვარების ჩატარება და ჰიბრიდული მარცვლების (F0) მიღება; 3.2. რბილი ხორბლის ჯიშთაშორისი შეჯვარებისას დამტვერვის ვადის და კასტრაციის გავლენა განაყოფიერების აქტიურობაზე; 3.3. რბილი ხორბლის სახეობის შიდა მარტივი რეციპროკული შეჯვარების გავლენა ჰიბრიდული მარცვლების გამონასკვის რაოდენობაზე და ჯიშების სელექციურობა; 3.4. რბილი ხორბლის სახეობისშიდა აღმავალი და საფეხურებრივი შეჯვარების გავლენა ჰიბრიდული მარცვლების გამონასკვის რაოდენობაზე; 4. რბილი ხორბლის ეკოლოგიურად და გეოგრაფიულად დაშორებულ ფორმებისა და ჯიშების სახეობის შიდა ჰიდროლიზაციით მიღებულ ჰიბრიდებში ნიშან-თვისებათა მემკვიდრეობა; 4.1. პირველი თაობის ჰიბრიდების შესწავლის შედეგები; 4.1.1. პირველი თაობის სიცოცხლისუნარიანობა; 4.1.1.1. ჰიბრიდული მარცვლების (F0) აღმოცენების უნარიანობა; 4.1.1.2. პირველი თაობის (F1) მცენარეთა გამოზამრების უნარიანობა; 4.1.1.3. პირველი თაობის ჰიბრიდული მცენარეების გადარჩენის უნარიანობა; 4.1.1.4 პირველი თაობის ჰიბრიდებში სავეგეტაციო პერიოდის ხანგრძლიობის მემკვიდრეობა; 4.1.2. რბილი ხორბლის სახეობასშიდა შეჯვარებით მიღებულ ჰიბრიდებში (F1-F2) ოდენობრივი ნიშნების მემკვიდრეობა; 4.1.2.1. პირველი და მეორე თაობის ჰიბრიდებში მცენარის სიმაღლის მემკვიდრეობა; 4.1.2.2. პირველი და მეორე თაობის ჰიბრიდებში პროდუქტული ბარტყობის მემკვიდრეობა; 4.1.2.3. სოკოვანი დაავადებებისადმი გამძლეობის მემკვიდრეობა; 4.1.2.4. პირველი და მეორე თაობის ჰიბრიდებში მთავარი თავთავის სიგრძისა და მისი განვითარებული თავთუნების რიცხვის მემკვიდრეობა; 4.1.2.4.1. პირველ და მეორე თაობის ჰიბრიდებში თავთავის სიგრძის მემკვიდრეობა; 4.1.2.4.2. პირველი და მეორე თაობის ჰიბრიდების მთავარ თავთავზე განვითარებული თავთუნების მემკვიდრეობა; 4.1.2.4.3. პირველი და მეორე თაობის ჰიბრიდების მთავარ თავთავში მარცვლების რაოდენობის მემკვიდრეობა; 4.1.2.4.4. პირველი და მეორე თაობის ჰიბრიდების მთავარ თავთავში მარცვლების მასის მემკვიდრეობა; 4.1.2.4.5. ერთი მცენარის მარცვლის მასის მემკვიდრეობა. 5. ბეკკროსული შეჯვარების ეფექტურობა რბილი ხორბლის სელექციაში; 6. ხორბლის სელექციის გენეტიკური საფუძვლები; 6.1. ჰიბრიდულ კომბინაციებში მონაწილე მშობლიური ფორმების გენოტიპში მოკლეღეროიანობის გამაპირობებელი გენების გამოვლენა; 6.2. ეკოლოგიურად და გეოგრაფიულად დაშორებული რბილი ხორბლის ჯიშების სახეობის შიდა შეჯვარებით მიღებულ ჰიბრიდებში ჰიბრიდული ნეკროზის გამოვლენა და ამ მოვლენის მემკვიდრეობა პირველ და მეორე თაობაში; 6.2.1. ჰიბრიდული ნეკროზის შესახებ არსებული მასალის მომიხილვა; გამოკვლევის სიძნელე და ამ მოვლენის შესწავლის მნიშვნელობა პრაქტიკულ სელექციური მუშაობის საქმეში; 6.2.2. რბილი ხორბლის სახეობასშიდა შეჯვარებებში გამოყენებული ჯიშებისა და ფორმების გენოტიპში ჰიბრიდული ნეკროზისგამაპირობებელი გენების გამოვლენა და ამ მოვლენის მემკვიდრეობის დადგენა პირველ და მეორე თაობაში; 7. ეკოლოგიურად და გეოგრაფიულად დაშორებული რბილი ხორბლის ჯიშების და ფორმების შეჯვარების საფუძველზე მიღებული ხაზების და ფორმების სელექციური შეფასება; 7.1. გამორჩეული პერსპექტიული ხაზების და ფორმების სელექციური გამოცდის შედეგები; 7.2. პერსპექტიული ხაზების დახასიათება; დასკვნები; პრაქტიკული რეკომენდაციები; გამოყენებული ლიტერატურა.
Date of Issue:2006
Source:ხორბლის ეკოლოგიურად და გეოგრაფიულად დაშორებულ ფორმათა სახეობის შიდა ჰიბრიდიზაციით ახალი სასელექციო საწყისი მასალის შექმნა /მ.დეკანოიძე : დის... ს/მ მეცნ. დოქტ. 06.01.05 / სამეცნ. კონსულტ.: ნასყიდაშვილი პეტრე ; საქ. სახ. სას.-სამ. უნ-ტი - თბ., 2006 – 315 გვ. : ცხრ. - - ბიბლიოგრ.: გვ. 249-276; UDC: 633.11:631.52/53
Language:Georgian
Extent Format:315 გვ.
Created:2009-02-27
Modified:2009-02-27

 

IDObjectSizeFormat 
1901დისერტაცია (ქარ)  [315 გვ.]13,100KbAdobe PDF

 

CopyRight © 2006
Created by David A. Mchedlishvili