ყა ყდ ყე ყვ ყი ყო ყუ
selected terms: 49 page 2 of 3
ყარყარა
ღვინის სასმისი, ყელმოგრეხილი ვერცხლის სურა. ძირითადად გავრცელებული იყო აღმოსავლეთ საქართველოში და განსაკუთრებით თბილისში. საბა ორბელიანის განმარტებით, ყარყარა არის „სარწყული სმაში ხმის More…
ყაურმა
წვრილად დაჭრილი ხორცისგან მომზადებული საჭმელი, რომელიც გამიზნულია ხანგრძლივი მოხმარებისათვის. ყაურმის ხორცი, როგორც წესი, მსუქანი უნდა იყოს და შესანახი ყაურმაც წინასწარ დამდნარ ქონში უნდა More…
ყაფაზა
მიკიტნის დუქნის წინ, სავაჭრო უხუფო თარო, რომელშიც სანოვაგე ყრია. =ქართული მატერიალური კულტურის ეთნოგრაფიული ლექსიკონი = Ethnoraphic dictionary of the georgian material culture = Das More…
ყაფთანი
(სამცხ.-ჯავახ.) - ქალის კაბა. მასალად მოიხმარებოდა ფაბრიკული ქსოვილები. გათხოვილი ქალის კაბა ფართო უნდა ყოფილიყო და მასალად 3-4 მ ქსოვილი სჭირდებოდა. კაბა გულდახშული და საყელოიანი იყო. More…
ყაღი
(თუშ.) - დამარილებული და მზეზე გამომშრალი გამხმარი ხორცი. საყაღე ხორცი იჭრება გრძლად, ისე რომ მზის მისაფიცხებლად მისი ხარიხაზე გადაკიდება შეიძლებოდეს. ასეთნაირად შემზადებული ხორცი დიდხანს More…
ყაწიმი
„ხმლის სამხარიღლივე“ ( საბა). ვერცხლის ნაწილებით შემკული მხარიღლივ გადაკიდებული თასმა, რომელზედაც ხმლის ქარქაშია ჩამოკიდებული. =ქართული მატერიალური კულტურის ეთნოგრაფიული ლექსიკონი = More…
ყაჭი
აბრეშუმის ამოხვევის დროს მეორეხარისხოვანი, ნარჩენი პარკიდან ამოხვეული ძაფი. ყაჭის ძაფს შემდეგნაირად ამზადებდნენ: დაალბობდნენ თბილ წყალში, მერე გამოხარშავდნენ, ნაჭერში გამოხვეულ პარკს ხვედით More…
ყაჯარი
ცხენის აღკაზმულობის დასამშვენებელი. ყაჯარი მოქარგული მაუდი ან ნოხ-ფარდაგია. იგი ფარავს ცხენის ზურგს, აღმოსავლური, განსაკუთრებით თურქულ სპარსული ყაჯარები გამოირჩევადიდი ესთეტიკური More…
ყდა
(ხევს.) - შალის, ტოლის საქსოვი. ვერტიკალური საქსოვი დაზგის ტიპი. ყდის ნაწილებია: ორი ყდა (სვეტი), ორი ლვილვა, ორი წკეპლა (სათხორე და საშევარი), ორი გარა, სოლები, ორი ქიჩი, ბეჭი More…
ყევარი
ორი უღელი ხარ-კამეჩი. =ქართული მატერიალური კულტურის ეთნოგრაფიული ლექსიკონი = Ethnoraphic dictionary of the georgian material culture = Das ethnographisce Lexikon der georgischen More…
ყელსაბამი
ყელის სამკაული. სულხან-საბას მიხედვით მას „ფარღული“ ეწოდება. ყელსაბამი არის ოქროსი, ვერცხლის, თითბრის, სპილენძის (მოოქრული ან მოვერცხლილი). საქართველოს ტერიტორიაზე უძველესი ყელსაბამი More…
ყემჭა, ყემჭაი
თუში ქალის ფარაგის ქვეშ ჩასაფენი სამკუთხა ფორმის, პატარა ყელთან მისაფენი, შვინდისფერი მაუდის ნაჭერი, რომელიც ღილით ან ზორტებით ზურგზე მაგრდებოდა. ამ ნაჭრის საგულდაგულოდ მორთვაც იცოდნენ: More…
ყველი
რძისაგან დამზადებული საკვები პროდუქტი, რომლის კეთების დიდი ტრადიციები არსებობს საქართველოში. ყველი წარმოადგენს საკვები რაციონის უდიდეს კულტურულ მონაპოვარს. საგულისხმოა, რომ ყველის More…
ყველი გამხმარი
ერთგვარი ხერხით კონსერვირებული ყველი, რომელიც ზამთრის მარაგად გამოიყენება: წათხში გამაგრებულ ყველს ცხრილზე გააშრობენ, შუაგულში გახვრეტენ, ერთ თოკზე მრგვალად ააცვამენ და შუა-შუა ხის პატარა More…
ყველი იმერული
იმერულ ყველთან დაკავშირებული ტექნოლოგიური პროცესები ხანგრძლივი ტრადიციული ემპირიული დაკვირვება-გამოცდილებითაა გაჯერებული. იმერული ყველი მოუხარშავ ყველთა ჯგუფს განეკუთვნება და რადგან იგი More…
ყველი შებოლილი
კონსერვირებული, ბოლში გამოყვანილი ყველი. გურია-სამეგრელოში ყველს გასაშრობ-გასახმობად ჩეჩოში შედებენ - ბოლოგანიერ და ყელვიწრო გოდორში გამოიყვანენ ზომიერ კვამლში, შემდეგ მოათავსებენ ტკეჩის More…
ყვერბი
(ლეჩხ.) - ცეცხლის სანთები ადგილი ბუხარში, იგივე ტაფა. =ქართული მატერიალური კულტურის ეთნოგრაფიული ლექსიკონი = Ethnoraphic dictionary of the georgian material culture = Das More…
ყვიბარი
ღვინის შესანახი მცირე ზომის ქვევრი ლეჩხუმში. ყვივარისა და ქვევრის ტევეადობას ლეჩხუმში დორას მიხედვით საზღვრავენ. სამ დორიანზე პატარა ჭურს ყვიბარს უწოდებენ, უფრო დიდს - ჭურს. სიმაღლე More…
ყისინა
თხის უხეში ბალნისაგან მოქსოვილი საბანი საქართველოს მთაში, რომელსაც მწყემსები ხმარობდნენ ◊ დიდი ტომარა, ხორბლის გადასატანად. ქართული მატერიალური კულტურის ეთნოგრაფიული ლექსიკონი More…
ყორე
ქვის ღობე. ეთნოგრაფიულ ყოფაში გვხვდება მშრალად ნაგები ყორეები, რომელთა მშენებლობის დიდი გამოცდილება არსებობდა. ყორის ქვა, როგორც წესი უსწორმასწოროა და მოიპოვებენ როგორც ქვის კარიერებში, More…
ქართული მატერიალური კულტურის ეთნოგრაფიული ლექსიკონი ლექსიკონები
to main page Top 10FeedbackLogin top of page
© 2008 David A. Mchedlishvili XHTML | CSS Powered by Glossword 1.8.9