და დგ დე დვ დი დო დრ დუ დღ
დო დობ დოთ დოლ დორ დოს დოქ დოღ დოშ დოხ
selected terms: 14 page 1 of 1
დო
შედღვებილი მაწვნის შემდეგ, კარაქის მასას გამოყოფილი მომჟაო სითხე, რომელსაც იყენებდნენ საჭმელად. დუღილით შესქელებულ და მწვანილებით შეკაზმულ ამ რიგის საჭმელს დომხალი ჰქვია. =ქართული More…
დობილო
მაღლარი ვაზი, ბაბილოს სინონიმი (იხ. ბაბილო). See also: ბაბილო =ქართული მატერიალური კულტურის ეთნოგრაფიული ლექსიკონი = Ethnoraphic dictionary of the georgian material culture = Das More…
დოთქუნთა, კარაბა
(ქართლ.) - სადღვებელის „აკვანი“, დოთქუნთაზე დგამენ სადღვებელს და რყევით იღებდნენ კარაქს. ლიტ.: გ. გასიტაშვილი, ხის დამუშავების ხალხური წესები, „ქსნის ხეობა“, 1975. გ. გ. More…
დოლაბი
წისქვილის ქვა See also: წისქვილის ქვა, დედალი ქვა, მამალა ქვა, საზედაო და საქვედაო =ქართული მატერიალური კულტურის ეთნოგრაფიული ლექსიკონი = Ethnoraphic dictionary of the georgian More…
დოლბანდი
ქალის გარედან ჩასაცმელი. მასალად გამოყენებულია სქელი და მუქი ქსოვილები, დოლბანდის სიგრძე ქალის მუხლებს სცილდებოდა. ჰქონდა სწორი კალეთები და წინ მთლიანად ჩახსნილს ხშირად გვერდებსაც More…
დოლი
დასარტყამი ინსტრუმენტი. აქვს ცილინდრული კორპუსი, რომლის ორივე მხარეზე ტყავია გადაკრული და დამაგრებულია თასმებით. ტრაფარეტული ზომები არ გვხვდება. კორპუსის სიმაღლე ისე შეეფარდება ზედაპირის More…
დოლის პური
ხორბლის სხვა ჯიშებს შორის საუკეთესოდ ითვლებოდა დოლის პური. გამოირჩეოდა უხვმოსავლიანობით, სხვა ჯიშებზე უკეთ უძლებდა არახელსაყრელ ბუნებრივ პირობებს, ამინდის ცვალებადობას, ტემპერატურის More…
დოლური
ტყავის გამოსაყვანი ხის დიდი კასრი. თითო მსხვილფეხა საქონლის ტყავის დასამუშავებლად დოლურში ჩაყრიდნენ 1კგ ქიმიურ ნივთიერებას - ქლორპიკრინს, ერთ კგ სიმჟავეს, ოთხ კგ შაქარს და გაავსებდნენ More…
დორა, დორიკა
ღვინის საწყაო, თიხის ჭურჭელი, ასევე ჭურიდან ამოღებული ღვინის მოსაკავებელი. დორა ლეჩხუმსა და რაჭაში ღვინის უმთავრესი საზომი იყო. გამოირჩევა დახვეწილობით, გადმოსასხმელად მეტად მოხერხებული More…
დოსტაქანი
ღვინის სასმისი ღრმა თასი. =ქართული მატერიალური კულტურის ეთნოგრაფიული ლექსიკონი = Ethnoraphic dictionary of the georgian material culture = Das ethnographisce Lexikon der georgischen More…
დოქი თიხისა, ხელადა
თიხის საწყლე და საღვინე ჭურჭელი, ამზადებდნენ კარგად შეზავებული სუფთა მიწისაგან, აქვს ბრტყელი, მრგვალი ძირი - „ფსკერი“, ზომიერად გამობერილი მუცელ-“გვამი“; წვრილი მაღალი ყელი და ლამაზად More…
დოღონაკი, ჯაფა
ტყავის მოსაქნელი რკინის ხელსაწყო. ბლაგვპირიანი. დასამაგრებლად ჰქონდა ფეხები, რომლითაც მიწაში ჩასობილ ხის ბოძზე ამაგრებდნენ. მაჯაგანში მოქნილ ტყავს დოღონაკში უფრო უკეთესად ამუშავებდნენ. More…
დოშაკი
საწოლი ლეიბი, ქვეშსაგები. =ქართული მატერიალური კულტურის ეთნოგრაფიული ლექსიკონი = Ethnoraphic dictionary of the georgian material culture = Das ethnographisce Lexikon der georgischen More…
დოხანი
(ხევს.) - ნაწილობრივ მოხარშული და ერთმანეთში არეული სიმინდი, ლობიო და წმინდა ხორბალი. ზოგჯერ სვილსაც ურევდნენ, რომელსაც იყენებდნენ საკვებად. ე. ნ. =ქართული მატერიალური კულტურის More…
ქართული მატერიალური კულტურის ეთნოგრაფიული ლექსიკონი ლექსიკონები
to main page Top 10FeedbackLogin top of page
© 2008 David A. Mchedlishvili XHTML | CSS Powered by Glossword 1.8.9