ხის დიდი ჭურჭელი, რაშიც დაბღები ტყავებს აწყობდნენ დასალბობად და სხვა პროცედურის ჩასატარებლად. ჩანების შემოღებამდე ტყავს ალბობდნენ მდინარეში. ამ მხრივ საუკეთესო იყო თბილისის ცხელი წყლების More…
მასის საზომი ერთეული ფეოდალური ხანის აღმ. საქართველოში, გამოიყენებოდა მარცვლეულის საზომად. ◊ ერთგვარი საჭმელი, რომელიც მზადდება ცხვრის ხორცის, ბადრიჯნისა და პომიდვრის More…
სადილობისას საჭმლის მისართმევი. ◊ კბილებიანი ნიჩანგალი, ანკესისებრი, დიდი თევზის დასაჭერად. ◊ სახლის კოჭების ერთმანეთთან დამაკავშირებელი, უღლისებური, რკინისა. ◊ More…
არფისებური სიმებიანი საკრავი, შემორჩენილია მხოლოდ სვანეთში. საკრავის კორპუსი შედგება ჰორიზონტალური (თარაზული) და ვერტიკალური (შვეული) ნაწილებისაგან. ჰორიზონტული ნაწილი (კოლეფ) More…
ნივთთა სატარებელი. მასალად იყენებდნენ დარაიას, შალს, მაუდს და სხვა. ზედაპირს ქარგავდნენ ფერადი ძაფებით ან ამკობდნენ ბისერებითა და კილიტებით. სულხან-საბას განმარტებით, ჩანთა სხვათა ენაა, More…
ქართული მატერიალური კულტურის ეთნოგრაფიული ლექსიკონი