(ლეჩხ.) სამზარეულო სახლში შუაცეცხლის პირდაპირ ზევით გადებული დირე, რომელზედაც საქვაბე ჰკიდია (მ.ალავ., 1). =ქართულ კილო-თქმათა სიტყვის კონა: წ. 1/ [შემდ.: ალ. ღლონტი].- თბ.: განათლება, More…
(გურ.) 1. კრიალოსანი, ხელით სათამაშო ქარვის ან სხვა ძვირფასი ქვის ასხმულა (ა. ღლ.); 2. ჩაღამძივი (ა. მაყ.). See also: კამპარა, იოტა ◊ (იმერ.) თეთრყვავილებიანი დაბალი ბალახი (ი. More…
(ქართლ., მესხ.) ხრტილი (შ. ძიძ., ნ. კეცხ., პ. ხუბ.); მოხარშული ხორცის ხრტილიანი ნაწილი (ი. მაისურ.); ადგილი ცხვირსა და შუბლს შორის (ა. ღლ.). ◊ (ფშ.) დალეული ადამიანი თუ ცხოველი More…
(კახ., ქიზიყ.) 1. ფითრის ნაყოფი (თ. რაზიკ., „ივერია“, №167, 1900; ი. ჭყონ.); 2. ახლად ამოსული ლეღვის ნაყოფი; გემოთი მწარეა და რძესავით თეთრი წვენი სდის; 3. ახალგამონასკნული მწვანე ნაყოფი, More…
(ქართლ., კახ.) 1. კაუჭა, თავმოკაუჭებული ჯოხი, ხმარობენ ცხვრის დასაჭერად; გადატ. მეტსახელია კაცისა (შ. ძიძ., ნ. კეცხ., პ. ხუბ.); 2. საქსოვი დაზგის ერთ-ერთი ნაწილი (ქეგლ.). See also: More…