ძნელად ასათვისებელი მცენარეული წარმოშობის სტრუქტურული პოლისაქარიდებია, რომლებიც არ მოინელებიან წვრილ ნაწლავებში. საკვები რაციონის ეს კომპონენტი წარმოდგენილია ცელულოზით (უჯრედისით), ჰემიცელულოზით, ლიგნინით და პექტინოვანი ნივთიერებებით. უხეში საკვები ბოჭკოებით განსაკუთრებით მდიდარია: ახალი სტაფილო, ჭარხალი, ბოლოკი, კომბოსტო, პური, ბურღული და სხვ. საკვები ბოჭკოები ამცირებენ საკვების კალორიულობას, აგრეთვე ხელს უწყობენ ნაღვლის ბუშტის უფრო რითმულ და ძლიერ პერისტალტიკას. ბოლო წლების მონაცემებით, უხეში საკვები ბოჭკოები განიხილება როგორც ანტიკარცენოგენური კომპონენტი.
Source: გოგიჩაძე გიორგი, ლექსიკონი ბიოლოგიური და სამედიცინო ტერმინები და ცნებები / გ. გოგიჩაძე, გ. კანდელაკი, თ. გოგიჩაძე. - თბ. : [მერიდიანი], 2011. - 442გვ. ; 20სმ.. - ყდაზე ავტ. მითით. არ არის. - რეზ. რუს. და ინგლ.. - ISBN: 978-9941-10-427-5[MFN: 146200]