A E L R T X Y

კა კბ კე კვ კი კლ კო კრ კუ
კვა კვდ კვე კვი კვლ

კვლიავი

E. caraway
Rus. тмин
L. Carum carvi L.
ორწლიანი ბალახოვანი მცენარეა. შეიცავს ეთერის ზეთს, მთრიმლავ ნივთიერებებს, ფლავონოიდებს, კემფოროლს, ფისებს და სხვ. აუმჯობესებს საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის მოქმედებას, ამცირებს ლპობისა და დუღილის პროცესებს ნაწლავებში, აძლიერებს პერისტალტიკას. იყენებენ ატონიის, კუჭის წვენის მცირე სეკრეციის და საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის პათოლოგიების შემთხვევებში. გააჩნია ანტისეფტიკური, ანესთეზიური და სპაზმოლიზური თვისებები. კვლიავის ნაყოფს, ზირას სახელწოდებით საქართველოში იყენებენ კულინარიაში.
Source: გოგიჩაძე, გ. სამედიცინო ტერმინოლოგიის ქართულ-ინგლისურ-რუსულ-ლათინური განმარტებითი ლექსიკონი / გ. გოგიჩაძე, ა. გედენიძე, ჯ. ჭუმბურიძე ; [რედ.: ნოდარ ჭიჭინაძე, ალექსანდრე ქორელი]. - თბ. : მერიდიანი, 2009. - 496გვ. ; 20სმ.. - ბიბლიოგრ.: გვ. 394-395. - ISBN: 978-9941-10-174-8[MFN: 138888]
to main page Top 10FeedbackLogin top of page
© 2008 David A. Mchedlishvili XHTML | CSS Powered by Glossword 1.8.9