ჩა ჩე ჩვ ჩი ჩლ ჩმ ჩო ჩუ ჩხ
ჩეკ ჩელ ჩემ ჩერ ჩეჩ

ჩეჩილი

  1. მოხდილ რძეს შეადედებენ, აადუღებენ, მოურევენ და დაახვევენ ღვედის მზგავსად. ძაფებად იჩლიჩება. მდარე ხარისხისაა (ი.მაისურაძე).
  2. კარგი ხარისხის (უფრო ცხვრის) ნაჭერ ყველს მდუღარე წყალში ხარშავენ, წელადი გახდება (გაიწელება), თოკის ხვიასავით ამოახვევენ, იყენებენ ტენილის ჩასადებად. მაღალი ხარისხის ყველია, ჯავახეთის სოფლების დიდ ნაწილში ამგვარად დამზადებულ ყველს ეწოდება ჩეჩილი. ზემოთ აღნიშნული პირველი რიგის წესით დამზადებულს კი ძროხის ყველს, ზოგჯერ ძროხის ჩეჩილს უხმობენ. (რძის მოხდა და ზემოაღნიშნული ყველის დამზადება უმეტესად ძროხის რძისგან სწარმოებს).
    Source: ჯავახური ლექსიკონი / გიორგი ზედგინიძე; რედ. ვლადიმერ ზედგინიძე. - თბილისი: საუნჯე: ვაჟა წოწკოლაური, 2014. - 370 გვ.; 22 სმ.
to main page Top 10FeedbackLogin top of page
© 2008 David A. Mchedlishvili XHTML | CSS Powered by Glossword 1.8.9