შა შე შვ ში შნ შო შრ შტ შუ შხ
შუბ შუკ შულ შუმ შურ შუფ

შუმი

უჭაჭოდ დაყენებული ღვინო, შუმი ზოგან ეწოდება საწნახელში დადუღებულ ღვინოსაც. შუმად დაყენებისას წვენს, ტკბილს უჭაჭოდ ჩაასხავენ ჭურში, შემდეგ დაგლესენ და „მოგუდავენ“. მხოლოდ პატარა სასულეს დაუტოვებენ დუღილისთვის. ამ დროს დუღილი მთელი ძალით არ მიმდინარეობს და ღვინო ტკბილი და ფუცხუნა დგება. ლეჩხუმში ასეთნაირი წესით დაყენებულ ღვინოს „ფეთქი“ ერქვა.
ლიტ.: ლ.ფრუიძე, მეღვინეობა საქართველოში, 1974.
ე.ნ
Source: ქართული მატერიალური კულტურის ეთნოგრაფიული ლექსიკონი = Ethnoraphic dictionary of the georgian material culture = Das ethnographisce Lexikon der georgischen materiellen Kultur = Le dictionnaire ethnologique de culture materielle = Этнографический словарь грузинской матриальной културы / საქ. ეროვნ. მუზეუმი ; [პროექტის ავტ. და სამეცნ. ხელმძღვ. ელდარ ნადირაძე ; რედ. როინ მეტრეველი ; ავტ.-შემდგ.: გვანცა არჩვაძე, მარინა ბოკუჩავა, თამარ გელაძე და სხვ.]. - თბ. : მერიდიანი, 2011. - 610 გვ. : ფოტოილ. ; 30 სმ.. - თავფურ., შესავალი ქართ., ინგლ., გერმ., ფრანგ. და რუს. ენ.. - ეძღვნება აკად. გიორგი ჩიტაიას ხსოვნას. - ISBN 978-9941-10-489-3
to main page Top 10FeedbackLogin top of page
© 2008 David A. Mchedlishvili XHTML | CSS Powered by Glossword 1.8.9