დიდი ზომის ამოთლილი, ან ფიცრებით შეკრული ხის ჭურჭელი, უმთავრესად იხმარება ცომის მოსაზელად, სანოვაგის დასაწყობად, ლობიოს, მხლის დასატუკად//დასაკეპად.
გობს ამზადებდნენ „უწვნო“, „სუფთა“ ხეებისგან (ცაცხვი, თელა). იყო დიდი ზომის „ლაშგვერდი გობი“(სვანეთი), მცირე ზომის გობი-“ხელგობა“, კარაქის ამოსაღები(ზემო აჭარა) და ა.შ.
გობი, როგორც საზომი ერთეული, ჩანს XVI-XVII საუკუნეებიდან ოდიშში. მასში 18 კგ. მარცვლეული ეტეოდა.
გ.გ.
Source: ქართული მატერიალური კულტურის ეთნოგრაფიული ლექსიკონი = Ethnoraphic dictionary of the georgian material culture = Das ethnographisce Lexikon der georgischen materiellen Kultur = Le dictionnaire ethnologique de culture materielle = Этнографический словарь грузинской матриальной културы / საქ. ეროვნ. მუზეუმი ; [პროექტის ავტ. და სამეცნ. ხელმძღვ. ელდარ ნადირაძე ; რედ. როინ მეტრეველი ; ავტ.-შემდგ.: გვანცა არჩვაძე, მარინა ბოკუჩავა, თამარ გელაძე და სხვ.]. - თბ. : მერიდიანი, 2011. - 610 გვ. : ფოტოილ. ; 30 სმ.. - თავფურ., შესავალი ქართ., ინგლ., გერმ., ფრანგ. და რუს. ენ.. - ეძღვნება აკად. გიორგი ჩიტაიას ხსოვნას. - ISBN 978-9941-10-489-3,