მა მბ მგ მდ მე მზ მთ მი მკ მლ მნ მო მჟ მრ მს მტ მუ მფ მქ მღ მყ მშ მჩ მც მძ მწ მჭ მხ მჯ მჴ
მა, მაა მაბ მაგ მად მაე მავ მაზ მათ მაი მაკ მალ მამ მან მაჟ მარ მას მატ მაუ მაფ მაქ მაღ მაყ მაშ მაჩ მაც მაძ მაწ მაჭ მახ მაჯ მაჲ მაჴ მაჸ

მაჭიკ-ი

  1. ლეჩხ.
    ღორის ფაშვი (მ. ჩიქ.)
  2. ქართლ., ლეჩხ., რაჭ., ქიზიყ.

    კვეთი, დვრიტის ექსტრაქტი, რომლითაც იკვეთება რძე საყველედ (ლ. ლეონ.); საკიდელი, რძის საკვეთი. აკეთებენ ძვლის, ფაშვისა და პურის მარცვლებისაგან (მ. ჩიქ.); დვრიტას, რძის შესადღვებელ მასალას იღებენ ძუძუს ხბოს ან ღორის კუჭიდან (დიალექტ., 686); ძროხის კუჭის ერთი ნაწილია. დაკლული ძროხის კუჭს მ ა ჭ ი კ ს მოაჭრიან, გარეცხავენ, ერთ წილ მარილსა და ორ-სამ წილ თეთრ შაბს დააყრიან, შემდეგ შრატს დაასხამენ და ამზადებენ ყველის შესადედებელს (ს. მენთეშ.). შდრ.: საბა, ნ. ჩუბ., დ. ჩუბ., ქეგლ.

    Source: ქართულ კილო-თქმათა სიტყვის კონა: წ. 1/ [შემდ.: ალ. ღლონტი].- თბ.: განათლება, 1974
to main page Top 10FeedbackLogin top of page
© 2008 David A. Mchedlishvili XHTML | CSS Powered by Glossword 1.8.9