ფრანგული ჯიშის ადრეული მწიფობის თეთრ-ყურძნიანი, დიდმოსავლიანი ვაზი, მისგან მზადდება მაღალი ხარისხის სუფრის ღვინო და კარგ მასალას წარმოადგენს შამპანურისათვის. ზემო იმერეთის ზოგიერთ სოფელში იგი ცნობილია შამპანის სახელწოდებით. ალიგოტეს საშუალო ან საშუალოზე მცირე სიდიდის მტევანი და ასეთიეე თეთრი-მომწვანო მარცვალი აქვს
- არი ალიგოტე თეთრი და ალიგოტე შავი, იხმარება შამპანიურის დასამზადებლათ (საბე, დილიკაური, ბაჯითი).
Source: ძოწენიძე, ქეთევან. ზემოიმერული ლექსიკონი. - თბილისი, განათლება. 1974. – 22სმ. – გვ. 22.