მაჩვენებელი, რომელიც ასახავს, თუ რა სიჩქარით ხდება ამ თუ იმ პროდუქტის დაშლა და მისი გლუკოზაში გადასვლა. რაც უფრო სწრაფად ხდება პროდუქტის დაშლა, მით უფრო მაღალი გი ახასიათებს მას. გი-ის ეტალონად მიღებულია გლუკოზის გი, რომელიც უდრის 100-ს. დანარჩენი პროდუქტების გი-ს ადარებენ გლუკოზის გი-ს. მიზანშეწონილია მაღალი გი-ს მქონე პროდუქტების შეცვლა დაბალი ან საშუალო გი-ს მქონე პროდუქტებით. დაბალი გი ნაკლებია 55-ზე; საშუალო გი 55-69; მაღალა გი მეტია 70-ზე; ძალიან მაღალი გი მეტია 100-ზე. გი ნაკლებია 15-ზე – ეს პროდუქტები, პრაქტიკულად, არ იწვევს სისხლის შაქრის მატებას.
Source: დიაბეტის ლექსიკონი: ტერმინები და მათი განსაზღვრა: ტერმინები, რომლებსაც ხშირად იყენებთ და რომლებიც დაგეხმარებათ, უკეთესად გაერკვეთ დიაბეტის, მისი გართულებების და სხვა ქრონიკული დაავადებების არსში / რამაზ ყურაშვილი; რედკოლეგია: ნინო არეშიძე-ჭუმბურიძე, მაია ბერიძე, გოგიტა გეგელაშვილი [და სხვა]; წინასიტყვაობა პიტერ შვარცი; დიზაინი პაატა მამფორია.; თბილისი: ევროპის უნივერსიტეტი, 2023 (შპს „ჯეომაქსპრინტი“); 1-ლი გამოცემა.; 120 გვ.; 21 სმ.